Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Select a Page:
More Info
Read More
Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam

Interieur hoofdkantoor S.S.T. Amsterdam

Ruimte aan de Zuidas:  licht, open en flexibel

Referentie SST klik hier

 5 verdiepingen kantoorruimte voor het internationale bedrijf South Stream Transport B.V. , bezig met de ontwikkeling van een van de grootste energie- infrastructuurprojecten ter wereld.

Dit internationale bedrijf verhuisde in mei 2013 van Zug in Zwitserland naar de Zuidas in Amsterdam. Na een onderzoek van de verschillende mogelijkheden werd gekozen voor de UNstudio-toren;  een 21 verdiepingen tellende toren  in het hart van de Amsterdamse Zuidas.

Ontwerppraktijk Persoonlijke Ruimte heeft South Stream Transport BV begeleid tijdens het zoeken naar een geschikt kantoor. Daarnaast heeft ze geadviseerd in de functie-eisen versus kenmerken van type gebouwen en in het maken van de uiteindelijke keuze. Tijdens de ontwikkeling van het project is zij  verantwoordelijk geweest voor de lay-out en interieurontwerp, en heeft zij South Stream Transport BV begeleidt als adviseur in het bouwproces.

Wensen opdrachtgever

De South Stream offshore pijpleiding is een van de meest uitdagende projecten van deze tijd, met een combinatie van hoogwaardige technologie en grote schaal.  Daarbij wordt het gerealiseerd als een fast track project. Dit houdt in dat er projecttijd bespaard wordt door de ontwerpfase en de constructie fase te laten overlappen.

Deze kenmerken kwamen direct terug in de wensen voor het nieuwe kantoor. De ruimtes zouden een prettige werkomgeving moeten verschaffen voor specialisten uit verschillende delen van de wereld, stimuleren tot open interactie, en terwijl het project van concept naar uitvoering gaat aanpasbaar moeten zijn aan de bemanning/ bemensing die op dat moment noodzakelijk is.

De hieruit volgende sleutelwoorden voor de wensen voor het kantoor waren dan ook: licht,  open en flexibel. Geen totaal open structuur, wel aparte kantoren voor de verschillende directeuren en onderdirecteuren, geen open werkvloer maar individuele kantoren, teamkamers met aparte stiltewerkplekken.

Door deze wensen consequent door te voeren, vanaf de eerste zoektocht tot aan het uiteindelijke ontwerp, is een kantoor gerealiseerd wat aansluit bij de toch wel unieke omstandigheden van het bedrijf.

Flexibiliteit

Tijdens de ontwikkeling van het South Stream project zou  het team door verschillende fases gaan, van een klein concept team tijdens de ontwerp fase, naar een groot team tijdens de uitvoering, en uiteindelijk een operationele organisatie. Tijdens de verschillende fases zou het bedrijf verschillende cycli van krimp en groei door moeten maken, zowel in totaal als op afdelingsniveau. En aangezien de planning hiervan niet heel goed van te voren te voorspellen viel, waren thema’s als flexibiliteit in gebruik en aanpassingsmogelijkheden een voorwaarde. Veel aparte kantoren, toch  flexibiliteit, en toch openheid.

Openheid en Uitstraling

Voor de ontwikkeling van een project met de complexiteit als South Stream is het essentieel dat interne communicatie en interactie zoveel mogelijk gefaciliteerd worden.  Om openheid te waarborgen is gekozen voor glazen binnenwanden naar de loopzones toe, waardoor het licht, wat bij deze toren van alle 4 de kanten komt ook ver de kantoorvloer op valt.

Met directeuren  uit verschillende landen en culturen (Rusland, Italie, Duitsland en Frankrijk), en medewerkers uit de hele wereld, werd gevraagd om een frisse luxueuse uitstraling , zakelijk en sfeervol, zodat iedereen zich hier thuis kan voelen. Open en brede verkeersruimtes nodigen uit om rond te lopen, en iedere verdieping heeft een open en centrale pantry. De pantries zijn ontworpen met extra aandacht, met als kers op de taart de best mogelijke koffie die er te schenken is.

Licht en uitzicht

Met de keuze voor de fraaie UNstudiotoren was een licht kantoor gewaarborgd. De toren heeft een dragende kolommenstuctuur met een betonnen middenkern. Hierdoor hoeven de gevels het gebouw niet te dragen en kunnen ze heel open zijn. Het resultaat is dat aan vier zijden van de toren open glazen gevels zijn, zodat er optimaal van licht en uitzicht genoten kan worden. Daarbij komt nog het inspringen van de gevels met daarachter interne vides die steeds 3 verdiepingen met elkaar verbinden zodat het licht van alle kanten de werkvloeren op valt.

Snelheid

Zaak was dit kantoor razendsnel in te richten, zodat het op tijd klaar was voor de het fast-track programma van het project. Met een nauwe samenwerking tussen de opdrachtgever, Persoonlijke Ruimte, de aannemer Snelbouw en alle betrokken partijen tijdens de uitvoering is dit project in zeer weinig tijd tot stand gekomen.

Ondanks het snelle traject is het  gelukt veel speciale kenmerken aan te brengen. Zo is er een ruime entree gericht op het uitzicht vanuit deze toren, een groot bedrijfsrestaurant, ruime vergaderzalen die onderling gekoppeld kunnen worden, kantoren van verschillende grootte, aanvullend gebouwde sanitaire voorzieningen en pantries. In de bestaande vides kwamen twee extra trappen om de verbindingen tussen de  verdiepingen te verzorgen, zodat een bedrijf over 4 verdiepingen met voldoende onderling contact als 1 bedrijf kan functioneren.

Ontvangst

De entree- en ontvangstruimte op de 4e verdieping  is heel fraai en open geworden, er zijn hier bewust geen kantoorruimtes gemaakt aan de gevel. Het open uitzicht naar het zuiden, over de Zuidas is indrukwekkend en je hebt , ontvangen met een kopje koffie,  een prachtig orientatiepunt op de omgeving vanuit deze toren.

Verbinding

Vanaf de ontvangstruimte wordt, middels een uitnodigende, open trap in de vide,  de verbinding gelegd met de bovenliggende verdiepingen. Hier bevinden zich de boardroom en de verschillende grote vergaderzalen, die zelfstandig gebruikt kunnen worden of desgewenst door de flexibele wanden te openen, samengetrokken kunnen worden tot één grote ruimte.

Ontmoeting en rust

Een fijn en ruim bedrijfsrestaurant is voorzien aan de noordkant met luxe koffiebar en verschillende zitjes uitkijkend over de ringweg A10.

Op de verdiepingsvloeren  is veel aandacht besteed aan brede open verkeersruimtes met verschillende vormen en manieren van contact. De informele ‘’treincoupeetjes” worden veel gebruikt voor kort overleg. De aparte 1-persoons stiltewerkplekken en de flexplekken bieden keuzevrijheid en rust in het werk.

 

Projectteam:

Opdrachtgever: South Stream Transport BV

Architect/Adviseur: Persoonlijke Ruimte

Aannemer/interieurbouw: Snelbouw Projecten

TOO/The office operators

 

Oplevering:

Verdieping 2: mei 2014

Verdieping 3, 4, 5 en 6: mei 2013

 

www.persoonlijkeruimte.nl