Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Select a Page:
More Info
Read More
de Reus van Rotterdam de Reus van Rotterdam de Reus van Rotterdam de Reus van Rotterdam de Reus van Rotterdam de Reus van Rotterdam

de Reus van Rotterdam

Proefopstellingen voor verlichtingsproject ‘De Reus’ van atelier LEK. Persoonlijke Ruimte verzorgt de fotografie en denkt mee.

De een na langste man uit de Nederlandse geschiedenis, Rigardus Rijnhout, heeft een standbeeld gekregen (door Herman Lamers) in het wijkpark van het Oude Westen. Rijnhout woog 230 kilo en had schoenmaat 62. De reus staat op ware grootte  vlak bij het huis  waar hij opgroeide en zijn leven lang woonde.

De vriendelijke man werd in de Maasstad gezien als een fenomeen en had daardoor het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij, en regelmatig werd hem gevraagd of ‘het daarboven koud was’. Hij verdiende geld door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren. Toen Rijnhouts gezondheid achteruit ging en hij opgenomen moest worden in het ziekenhuis werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.

Zijn enorme schaduw op de muur is de eye-catcher geworden, hijzelf staat in zacht licht. Dit als eerbetoon; hij heeft z’n leven lang al genoeg ongewenst in de spotlights gestaan.
 

 

 

www.persoonlijkeruimte.nl